Remmargrundets fyr

Åtta sjömil utanför Kapellskär i Norrtälje kommun står Remmargrundets fyr. Hösten 2018 blev fyren påseglad av ett fraktfartyg med manöverproblem. Fyren gick av på mitten och överbyggnaden föll av och sjönk. Fyren ersattes med en temporär lösning som sedan dess visat vägen för sjötrafiken. Nu ska Peab Marin förankra fyren.

Det går idag inte att säkerställa den befintliga förankringen av Remmargrundets fyr. Sjöfartsverket har därför gett Peab Marin i uppgift att utföra ny bergförankring.

Victor Andersén, biträdande arbetschef berättar:

- Vi kommer att borra 12 hål, vardera 12 meter djupa igenom betongen i den befintliga fyren och ner i berggrunden. Sedan monteras stålstag för att hålla konstruktionen på plats. Det som gör projektet extra komplicerat är att arbetet ska utföras nio meter under havsytan, mitt i farleden på Ålands hav. Här passerar dagligen frakt- och färjefartyg, bland annat från Finland och Estland. Väder och vind blir den största utmaningen under arbetets gång, enligt Victor. Det är inte ovanligt med vindar på 20 m/s och två till tre meter höga vågor här ute.

 

Dela det här på:

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.