Agnes, sjötekniker

Agnes arbetar som sjötekniker och det innebär att alla dagar sker på havet. Ibland blir det landjobb, men då i anknytning till havet. De vanligaste jobben är bogseringar, utläggning/upptagning av bryggor och prickar samt muddringar.

En lite speciell och väldigt ovanlig dag som jag minns är när vi assisterade vid ett tävlingsevenemang. De tävlande kastade sig ut från en högre höjd sittandes på hemmabyggda flygenheter för att se vems enhet som svävade längst. De landade sedan i vattnet där vi hjälpte till att plocka bort deras flygenheter. Det var en jätterolig dag!

Att jag skulle börja arbeta på båtar var aldrig något jag tänkt mig, men på den tiden som man sommarjobbade så var jag här varje sommar under min gymnasietid och när gymnasiet var slut och jag skulle jobba min sista sommar här så kände jag att det fanns ett stort intresse för båtar, havet och vårt arbete så jag frågade vår dåvarande chef om jag fick stanna kvar och det fick jag. Så på den vägen är det och idag, nio år senare, så är jag så glad över att jag vågade fråga.

I min roll är en bra egenskap att vara stresstålig. På vattnet rör sig allt hela tiden, vinden och vågorna gör så att båten kanske rör sig på ett annat sätt än vad man hade tänkt sig. Eller så går en tamp av mitt i en utläggning av en brygga och då gäller det att behålla sitt förnuft och sin kunskap för att lösa det som uppstått så snabbt och säkert som möjligt. Sen händer det självklart att man ibland blir överraskad, men vi är bara människor. Efter den där sekunden av fasa, så måste man kunna samla sig och köra vidare.

Det roligaste med mitt jobb är båtarna, krafterna, friden som sköljer över en när man guppar fram över en fjärd. Att våra arbeten för det mesta är roliga, och det bästa av allt, mina kollegor är fantastiska. Dagarna susar förbi här på sjöavdelningen.